5 koraka da bolje razumeš engleski

Zašto je razumevanje engleskog bitno?

Razumevanje engleskog jezika otvara vrata ne samo komunikacije, već i pristupa bogatstvu znanja, kulturi i mogućnostima širom sveta. Bez obzira da li ste početnik ili već posedujete određeni nivo znanja engleskog, uvek postoji prostor za poboljšanje. 

U današnjem digitalnom dobu, pristup različitim resursima i metodama učenja jezika nikada nije bio lakši. U ovom blogu istražićemo pet ključnih koraka koji će vam pomoći da proširite svoje razumevanje engleskog jezika i učinite učenje efikasnijim i zabavnijim.

Bez obzira da li želite da usavršite svoj govor, razumevanje ili pisanje, ovi koraci će vam pružiti čvrstu osnovu za postizanje napretka i samopouzdanja na vašem jezičkom putovanju. Spremni ste za korak ka boljem razumevanju engleskog jezika? Da počnemo!

1. Aktivno slušanje: ključ za razumevanje

Aktivno slušanje je veoma bitna veština u usavršavanju razumevanja engleskog jezika. Ključna je za uspešno komuniciranje i shvatanje informacija. Evo nekoliko tehnika koje mogu unaprediti vaše aktivno slušanje:

 • Aktivno angažovanje: Fokusiraj se na ono što čuješ. Pokušaj da pratiš ton, intonaciju i akcenat govornika. Obrati pažnju na ključne reči i fraze koje se često ponavljaju. Bitno je da se što više fokusirate i usredsredite na to što slušate, nije od tolike važnosti koliko razumete u tom trenutku od kolike je važnosti da to nešto dobro čujete. 

 

 • Upotreba konteksta: Koristite informacije oko sebe kako bi bolje razumeli ono što čujete. Kontekst može biti vaš saveznik u tumačenju nepoznatih reči ili izraza. Svaku reč i frazu ćete mnogo lakše zapamtiti ukoliko je naučite kroz kontekst. Obratite pažnju u kojim situacijama se data reč ili fraza koristi, koje je njeno značenje i na koji način se koristi. Kako bi još bolje zapamtili možete i sami da napišete nekoliko rečenica u kojima ćete iskoristiti spomenute reči ili fraze. 

 

 • Vežbe sa audio materijalima: Koristite razne audio materijale poput podcast-a, audioknjiga ili čak video sadržaja kako bi razvili svoje sposobnosti slušanja. Pauzirajte i vraćajte se delovima koji vam predstavljaju izazov kako bi ih što bolje shvatili.

 

 • Aktivno beleženje: Pravljenje beleški tokom slušanja može pomoći u fokusiranju na ključne tačke. Zabeležite ključne reči, ideje ili čak nejasne delove, a kasnije istražite sve te pojmove kako bi ih razjasnili i naučili na koji način se oni koriste u jeziku. 

 

 • Redovna vežba: Poput bilo koje veštine, i slušanje zahteva praksu. Učinite aktivno slušanje redovnim delom vašeg dana kako bi postepeno poboljšavali svoje razumevanje. 

 

Aktivno slušanje nije samo pasivno hvatanje zvuka; to je proces koji zahteva angažovanje, pažnju i praksu. Vežbajte redovno i  istražujte različite audio materijale kako bi unapredili svoje veštine slušanja na engleskom jeziku i samim tim unapredili i svoje razumevanje engleskog.

17 1

2. Vizuelna podrška: kako slike olakšavaju učenje

Većina ljudi na ovom svetu su vizuelna bića, slike su od velika važnosti kako u životu tako i u učenju. Vizuelna podrška ima moć da unapredi proces učenja engleskog jezika na nekoliko načina:

 • Memorisanje reči i fraza: Korišćenje slika ili ilustracija uz nove reči olakšava pamćenje. Povezivanje slike sa rečju stvara jaču mentalnu vezu i olakšava sećanje. Kada povežete neku reč ili frazu sa određenom slikom mnogo će vam biti lakše da se te iste reči ili fraze kasnije prisetite uz pomoć vizulenih slika sa kojima ste je povezali. 

 

 • Infografike i grafikoni: Grafikoni ili infografike mogu biti odličan način da se vizualno prikažu gramatičke strukture ili vokabular. Na primer, prikazivanje glagolskih vremena kroz dijagrame može biti veoma korisno. Ovo je odličan način da uz pomoć vizualne ogranizacije infromacija i vi u vašem mozgu na isti način organizujete informacije i još lakše ih naučite. 

 

 • Flash kartice: Kreiranje flash kartica sa slikom na jednoj strani i rečju na drugoj pomaže u bržem povezivanju vizuelnog i jezičkog dela, što olakšava učenje novog vokabulara. Ovo je slično prvom koraku, ali je razlika u tome da se sada aktivno prisećate koja reč ide uz koju sliku i na taj način brže i bolje pamtite. 

 

 • Korišćenje multimedije: Filmovi, serije i YouTube video zapisi sa titlovima pružaju kombinaciju vizuelne podrške sa slušanjem i čitanjem, što može poboljšati razumevanje.

 

 • Mind maping: Kreiranje mapa uma ili dijagrama koji povezuju reči, fraze i njihove definicije ili kontekst, omogućava vizualizaciju odnosa između elemenata jezika. Opet vizuelna organizacija informacija može biti od velike koristi u učenju. 

 

 • Ilustrativni rečnici: Korišćenje ilustracija u rečnicima ili aplikacijama za učenje jezika može dodatno obogatiti tvoje razumevanje značenja reči.

 

Slike i vizuali mogu drastično unaprediti sam proces učenja i olakšati ga. Oni su izuzetno bitna stavka za ljude koji su vizalni tip i kojima je bitno da neku reč povežu sa slikom. Isprobajte neke od ovih načina učenja i vidite koliko vam to leži.

17 2

3. Interaktivno učenje: engleski kroz igre i aktivnosti

Interaktivno učenje je jedan od najzabavnijih načina da usavršiš engleski jezik, jer vas podstiče da se angažujete na praktičan način. Evo nekoliko sjajnih interaktivnih metoda:

 • Jezičke igre: Postoji mnoštvo igara koje možete igrati sami ili sa prijateljima kako bi vežbali jezik. Igranje igara može pored zabave postati i dobar način za učenje.  Scrabble, Pictionary ili Hangman su odlični primeri igara koje te podstiču da koristiš engleski u opuštenom okruženju.

 

 • Grupne diskusije: Okupi grupu prijatelja ili učesnika i organizujte diskusije na engleskom na različite teme. Ovo je odličan način da vežbaš govor i slušanje u realnom vremenu. Za ovakav način učenja možeš se prijaviti za časove konverzacije na kojima ćeš se upravo time i baviti, konverzacijom i diskusijama na engleskom. 🥳

 

 • Online platforme: Postoji mnoštvo online platformi koje nude interaktivne vežbe za učenje jezika. Duolingo, Quizlet ili Rosetta Stone nude igre, kvizove i vežbe koje vam pomažu da aktivno učite jezik. 

 

 • Role-play aktivnosti: Kreiraj situacije iz stvarnog života, poput simuliranja poslovnog razgovora, putovanja ili naručivanja u restoranu, kako bi vežbali različite aspekte jezika u kontekstu. Ovo može biti od velike koristi, jer će pored vežbanja engleskog razbiti i tremu koja može da nastane kada se prvi put zadesite u tim situacijama. 

 

 • Online kursevi sa interaktivnim modulima: Mnogi online kursevi engleskog jezika sadrže interaktivne lekcije sa vežbama, testovima i čak mogućnošću razgovora. U našoj ponudi možete pronaći upravo jedan ovakav kurs. Kurs konverzacije sa slanjem glasovnih poruka koje će vam profesor poslušati i ispraviti i još grupni časovima konverzacije.

 

 • Scenariji za igru uloga: Kreiranje scenarija ili kratkih predstava omogućava ti da koristiš jezik kroz kreiranje priče i interpretaciju uloga. 

 

Interaktivno učenje ne samo da vas drži angažovanim već i pomaže da brže napredujete. Pronađite metode koje vam odgovaraju i uživajte u učenju kroz igru i aktivnosti.

17 3

4. Raznoliki izvori: knjige, filmovi i serije za napredak u engleskom

Koristeći raznolike izvore za učenje engleskog jezika, otvarate vrata različitim aspektima jezika i kulture. Evo kako vam različiti izvori mogu pomoći:

 • Knjige: Čitanje knjiga na engleskom jeziku može poboljšati vokabular, gramatiku i razumevanje konteksta. Za početnike, je bitno da krenu od nekog lakšeg i jednostavnijeg štiva, šta više, knjige za decu su odličan izbor. Za naprednije, dela poput „To Kill a Mockingbird“ Harper Lee ili „1984“ Georgea Orwella pružaju bogatu jezičku i kulturnu perspektivu. Učenje i uživanje u dobrim pričama su uvek odličan spoj. 

 

 • Filmovi: Gledanje filmova na engleskom, posebno sa titlovima na istom jeziku, pomaže u razumevanju izgovora, intonacije i svakodnevnog govornog jezika. Filmove birajte na osnovu onoga u čemu najviše uživate, ali ne bi bilo loše da se za početak skoncentrišete na filmove sa jednostavnijom tematikom kako vas nepoznati vokabular ne bi suviše zbunio. 

 

 • Serije: Serije su odlične za učenje jezika, jer prate kontinuiranu priču i omogućavaju vam da se upoznate sa različitim dijalektima i akcentima. Isto kao i sa filmovima, jednostavnije tematike su uvek bolje za početak. Ukoliko nemate mnogo vremena da posvetite gledanju serija sit-coms su najbolji izbor za vas. To su serija sa kratkim epizodama od 20 minuta koje se uglavnom bave svakodnevnim životima svojih likova.

 

 • Podkasti: Slušanje podkasta na teme koje te interesuju pruža vam priliku da čujete različite glasove i stilove govora. „TED Talks Daily“, „Serial“ ili „Stuff You Should Know“ nude različite teme i stilove prezentacije.

Kako maksimalno iskoristiti ove resurse?

 • Aktivno slušanje i gledanje: Pokušajte da pratite bez previše oslanjanja na titlove, ali neka budu dostupni za potporu. Obratite pažnju na izgovor, intonaciju i kontekst. 

 

 • Beleženje novih reči i fraza: Zapisujte reči koje ne razumete i istražujte njihovo značenje i upotrebu kako bi ih što bolje naučili i razumeli. 

 

 • Diskusija i praktikovanje: Razgovarajte o onome što ste gledali ili čitali sa prijateljima kako bi primenili novo naučeno.

 

 • Redovnost: Vežbajte svakodnevno koristeći različite izvore kako bi kontinuirano napredovali. 

 

Kombinovanje ovih izvora pruža vam širok spektar jezičkih veština. Pronađite svoje omiljene knjige, filmove ili serije i uživaj u učenju engleskog kroz ove raznolike resurse.

17 4

Redovna praksa: navike koje unapređuju razumevanje engleskog

Redovna praksa je ključna za uspeh u usvajanju engleskog jezika. Evo nekoliko navika koje mogu značajno unaprediti vaše razumevanje:

 • Svakodnevno čitanje: Posvetite barem nekoliko minuta dnevno čitanju na engleskom jeziku. To može biti knjiga, članak, blog ili čak vesti. Postepeno povećavajte nivo težine kako bi izazvali sebe i proširili vokabular.

 

 • Slušanje engleskih medija: Pronađite audio materijale poput podcastova, audioknjiga ili radio emisija na engleskom i slušajte ih redovno. To će vam pomoći da se naviknete na različite akcente i brzinu govora.

 

 • Vođenje dnevnika: Pišite dnevnik na engleskom jeziku. To može biti o vašim svakodnevnim aktivnostima, osećanjima ili čak misli o nekom filmu ili knjizi koju ste nedavno konzumirali. Ovo će vam pomoći da primenite naučeno i unapredite veštine izražavanja.

 

 • Razgovor s govornicima engleskog jezika: Ako je moguće, aktivno uključi engleski jezik u svakodnevnu komunikaciju. Bilo da to znači razgovor sa prijateljem ili prijavljivanje na jezičke razmene, pravi razgovori pomažu u razvijanju samopouzdanja i praktičnih veština.

 

 • Učenje reči i fraza svakodnevno: Postavite sebi cilj da naučite određeni broj novih reči ili fraza svakog dana. Pisanje ovih reči ili fraza i njihovo ponavljanje pomaže u njihovom pamćenju.

 

 • Praktikovanje jezičkih veština: Redovno vežbajte čitanje, pisanje, slušanje i govor. Kombinovanje ovih veština svakog dana doprinosi sveukupnom napretku.

 

Konzistentnost je ključna. Razvijanje svakodnevne rutine za učenje engleskog jezika pomaže vam da ojačate svoje veštine i steknete sve više samopouzdanja. Neka ove navike postanu deo vašeg dnevnog ritma i uskoro ćete primetiti veliki napredak u razumevanju engleskog jezika.

17 5

To sum up

Za što bolje razumevanje bilo kog jezika, pa i engleskog ključno je to da se što više izlažete tom jeziku. U svakom pogledu je bitno da konzumirate sadržaje na engleskom i da to radite na svakodnevnom nivou. Svakodnevni dodir sa jezikom je od velike važnosti za unapređenje razumevanja jezika. 

Ukoliko želite na što bolji način da unapredite svoje znanje i razumevanje jezika prijavite se na naše časove konverzacije i vežbajte konverzaciju na engleskom nekoliko puta nedeljno na zabavan i lagan način uz profesore koji su tu da vam budu podrška!

Tabela sadržaja
Početna 1 1

Imaš pitanje za mene ili učiteljice, ili imaš neku nedoumicu ili komentar? Možda želiš da se pridružiš našem programu i naučiš engleski jezik u prijatnoj atmosferi?

Piši nam i rado ćemo ti pomoći u svemu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *