Kako naučiti engleski samostalno - laki i jednostavni načini

Danas smo došli do jedne od gorućih tema! Kako to da naučim engleski sam? Verovatno ste se to zapitali nekada, možda ste čak i probali da naučite sami, ali vam nije pošlo za rukom. Bez brige, danas smo tu da objasnimo u čemu je caka i kako najlakše i najbrže da naučite engleski samostalno!

Zašto početi sa samostalnim učenjem engleskog jezika?

Ako ste ikada probali da naučite engleski samostalno i odustali verovatno vam je kroz glavu prošla neka rečenica poput “Ma šta će meni ovo, što li se pa mučim uopšte?”. To je zapravo jako dobro pitanje. Zašto je potrebno da se toliko potrudite i pomučite samo da bi naučili neki jezik? Šta će vam taj jezik? 

Kada je engleski jezik u pitanju razlozi su što bi Englezi rekli never-ending odnosno nema im kraja! Engleski je najrasprostranjeniji jezik današnjice. Ne postoji država u kojoj se engleski ne koristi u nekoj formi. Gde god da odete susrešćete se sa engleskim jezikom. Zbog toga je izuzetno vazno da razumete i govorite engleski. 

Dobro, a šta ako ne idem nigde? Šta ako putujem par puta godišnje, neću sigurno učiti jezik za nekoliko putovanja. 

Istina, možda vam u toj situaciji engleski ne deluje kao nešto od velikog značaja, ali engleski nije samo koristan za putovanja. Živimo u takvom vremenu da danas maltene svaka kuća ima internet, a ako imate internet vaše mogućnosti su neograničene. Internet vam daje pristup ogromnoj količini informacija, možete da pohađate kurseve, da gledate edukativne sadržaje, da čitate blogove, radove, knjige pune informacija koje su vama zanimljive. Sav ovaj sadržaj znatno je ograničen kada ne pričate engleski. 

Želite da unapredite neku veštinu u svom poslu? Na internetu verovatno postoji neki kurs, možda čak i besplatni, koji će vam do omogućiti, ali su jako velike šanse da je taj kurs na engleskom. 

Želite da čitate ili gledate sadržaj koji vam je interesantan? Zamislite samo koliko tog sadržaja možete pronaći na engleskom! 

I na kraju dolazimo do šlaga na torti. Želite da pronađete bolji posao ili da dobijete to unapređenje? Znanje engleskog je danas nezaobilazna stavka u bilo kom vidu napredovanja ili traženja posla. Nemojte dozvoliti da vam neznanje jezika stane na put ka uspehu i napredovanju.

8 1

Da li je teško samostalno učiti engleski jezik?

Jedno pitanje koje svakodnevno čujemo od učenika koji tek kreću sa učenjem jezika jeste “Da li je teško naučiti engleski jezik?” Nećete verovati kada vam kažemo da težina učenja bilo kog jezika zavisi u mnogo čemu i od vas samih. (shoocking! 😱). 

Engleski kao jezik nije suviše komplikovan i težak iako možda na prvu deluje tako. Šta više engleski spada u grupu lakših jezika. “Pa zašto mi je onda tako teško da ga naučim?”. Najbitnija stvar kod učenja bilo čega jeste posvećenost. Ukoliko nemate motivacije i želje i discipline, učenje će vam biti znatno otežano. 

Danas na internetu možete pronaći toliko puno informacija, kurseva, priručnika, knjiga za učenje engleskog koje će vam mnogo pomoći. Mnoge od ovih materijala ćete naći i besplatno. Najbitnije je da znate svoje prioritete i da odlučite koliko je vama bitno da naučite engleski. Kada to rasčistite sa sobom učenje engleskog biće vam lagano i postaće uživanje!

Top 5 načina za samostalno učenje engleskog jezika

E dosta smo pričali, vreme je da se malo bacimo u akciju. Sada ćemo da razmotrimo 5 najboljih načina na koje možete samostalno da naučite engleski jezik. Objasnićemo i zašto je svaki od ovih načina koristan i kako će vam olakšati učenje. Pa da krenemo!

1. Organizujte svoje vreme učenja engleskog jezika

Verujem da ste se naježili kada ste videli ovaj naslov, ali to je ta surova istina, za učenje se mora odvojiti vreme. A kako uopšte pronaći vreme za učenje pored svih ostalih dnevnih obaveza i posla i porodice i prijatelja, pa kud još i časovi. E upravo tu dolazi organizacija. Dva sata aktivnog učenja jezika nedeljno će biti 10x efikasniji nego da provedete 10 sati nedeljno učeći bez koncentracije i volje. Jako je bitno da to zapamtite. 

Evo nekoliko saveta kako da se dobro organizujete: 

  1. Određeni dani za učenje. – Rutina je od ključnog značaja kada je učenje jezika u pitanju. Morate tačno da znate kada ste izdvojili vreme da učite i držite se toga. Na taj način ćete lako organizovati i druge obaveze oko svog vremena za učenje i nećete doći u situaciju da vam se obaveze poklope. 
  2. Vreme za učenje. – Pored dana koje ste odredili za učenje bitno je da, takođe, odredite koliko će vaše učenje trajati. Izaberite neko vreme koje vama najviše odgovara. Ali potrudite se da to bude neki vremenski period za koji mođete dovoljno da pređete i da zapravo nešto naučite. 
  3. Zapišite učenje u kalendar. – ukoliko koristite kalendar ili planer, zapišite to vreme koje ste odredili za učenje. Na ovaj način ćete tačno znati kada je vreme za učenje i neće se desiti da ispanirate nešto drugo u vreme učenja. Ukoliko ne koristite kalendar ili planer, dovoljno je da zapišete da tog dana morate da učite engleski u svoju to-do listu. 
  4. Pomeranje učenja. – rekli smo da su disciplina i rutina od ključnog značaja za učenje jezika, ali svi smo mi ljudi i svi mi imamo dobre i loše dane. Bitno je da sebi ne stvarate krivicu ukoliko morate da odložite svoje vreme za učenje, jer se ne osećate baš najbolje tog dana. Samo nemojte da vam to pređe u naviku, potrudite se da nadoknadite to vreme prvom prilikom kada se osećate bolje! 

Dobro, sve je to super, ali šta da radite ako jednostavno nemate vremena da odvojite? I za to imamo rešenje. Naš kurs Progovori uz kafu vam daje mogućnost da svakog dana u bilo kom trenutku učite jezik i to za samo 15 min. Ukoliko vas zanima tačno o čemu je reč kliknite na link i saznajte kako da najlakše i najbrže naučite jezik!

8 2

2. Probajte da svakodnevno koristite i govorite engleski

Ovo je možda jedan od najbitnijih koraka na vašem putu da naučite jezik. Svako znanje koje imamo posle nekog vremena pada u zaborav ako ga ne koristimo redovno. Pa isto tako i znanje jezika. 

Možete vi perfektno da znate gramatiku, da imate bogat vokabular i sve petice u školi iz engleskog, ali ako ga ne koristite redovno ništa od toga vam nije bitno. Vaše znanje zapadne negde u drugi plan i da, ono jeste tu, ali u nekom zabačenom delu mozga, paučina se uhvatila na njemu koliko ga ne koristite. 

Ukoliko vaše trenutne životne navike i rutine ni u jednom trenutku ne zahtevaju od vas korišćenje engleskog morate sami sebi da pronađete situacije koje će to zahtevati. Jer čak i mala količina korišćenja jezika je od velikog značaja jer to predstavlja svakodnevni kontakt sa jezikom koji vam omogućava da aktivirate svoje pasivno znanje engleskog jezika

Evo nekih situacija koje bi mogle da vam pomognu u ovome: 

  1. Dopisivanje na engleskom. – pitajte nekog prijatelja ili pronađite grupe na internetu čija je namena upravo ovo. Da se sa drugim ljudima dopisujete i vodite razgovore na engleskom. 
  2. Idite na događaje. – pronađite neke događaje za koje znate da će vas dovesti u situaciju da pričate engleski. To mogu da budu bilo kakve vrste seminara, predavanja, radionica. A možete da se prijavite i za naš CoffeeTalk event koji se održava svakog meseca! 
  3. Besplatne speaking radionice. – ovo je još jedan super način da vežbate konverzaciju. Kod nas se redovno organizuju radionice na kojima sa profesorom i drugim učenicima vežbate razgovor i engleski kroz zanimljive i korisne teme. 

Nije uvek lako istrajati u ovome, a nije ni lako da pronađete situacije u kojima bi koristili engleski ako već nije deo vaše svakodnevnice. Zbog toga se nadamo da su vam ovi saveti bili korisni.

8 3

3. Gledajte filmove i serije sa engleskim prevodom

Ovo je svima omiljeni korak. Ko još ne voli da gleda filmove i serije! To vam je kao da odmarate i uživate, a ujedno i učite engleski. Ne morate samo filmove i serije, možete da gledate i neki youtube video (oni imaju opciju captions). Ono što je ovde bitno da zapamtite jeste da je ključno to da ih gledate sa engleskim prevodom, a ne sa vašim maternjim. 

“Šta će mi onda prevod kad svakako ništa ne razumem?” 

Sve nam je jasno, ali sada ćemo objasniti zašto je to bitno. 

Nama engleski jezik nije maternji jezik, zbog čega smo čitavog života izloženi filmovima i serijama koje od nas zahtevaju da čitamo prevod jer su većinski iz Holivuda. Zbog toga je naš mozak navikao da obavlja dve radnje u isto vreme, da čita i da gleda odnosno prati radnju filma. Ukoliko bi vi sada sebi pustili neki domaći film i namestili domaći prevod svakako bi čitali prevod i ako sve razumete. Mozak je uvežban to da radi. Zbog toga kada vi sebi pustite film na engleskom i pustite prevod na engleskom vi u tom trenutku slušate i čitate na engleskom dok pratite radnju filma. U jednom trenutku će biti neizbežno da krenete da razmišljate na engleskom jer ste u toj meri izloženi. Reči i fraze ćete najbolje naučiti iz konteksta filma. A još bolje, ako nešto baš nikako ne razumete zapišete sebi pa proverite nakon filma šta znači! Tako se gradi vokabular! 

Saveti što se tiče ovog koraka: 

  1. Dobro birajte filmove i serije. – svi mi volimo različite stvari i to je sasvim normalno. Ali bitno je da izaberete nešto što će vam biti blisko po pitanju tematike. Nema baš mnogo poente da izaberete neki film sa previše pravne terminologije ako se ne bavite pravom. To će vas samo dodatno zbuniti. Najbolje opcije za učenje su uvek neke drame, komedije, ljubavni filmovi. Jer se ti žanrovi bave svakodnevnim životom likova i baš zato se u filmu koristi svakodnevni engleski! 
  2. Pažljivo slušajte. – pojačajte sebi ili nosite slušalice kako bi što bolje čuli kako likovi izgovaraju reči i fraze da bi to kasnije mogli da imitirate dok govorite. Naravno, tu će biti raznih akcenata i izgovora tako da gledajte da birate serije i filmove sa američkim glumcima jer je njihov akcenat najlakše za razumeti. 
  3. Zapisujte reči. – razumemo da kada ste seli da gledate film to znači da hoćete da se skoncetrišete na film. Ali telefon vam je uvek pri ruci pa ako naiđete na neku reč koja vam nikako nije jasna zapišite je u beleške. Kasnije, kada se film završi pozabavićete se sa njom i prevesti je sebi. 


Kada je ovaj korak u pitanju bar ne morate da brinete. Filmova i serija nikada neće ponestati, a jos ako ste ljubitelj ovaj način učenja će biti pravo uživanje za vas.

8 4

4. Čitajte blogove na engleskom jeziku

Internet je nepresušan izvor informacija i mesto na kome najviše možete da naučite. Zbog toga je jako korisno da znate engleski kako je većina sadržaja napisana upravo na engleskom. Na internetu možete pronaći mnogo blogova koji će odgovoriti na sva vaša pitanja. 

Nebitno je da li ćete čitati blogove konkretno o učenju jezika ili ćete čitati nešto drugo vezano za vaša interesovanja, najbitnije je da čitate. Kod bloga vam je još i lakše nego kod filmova, brzinski kopirate reč i prevedete je sebi. Desiće vam se da par puta prevedete možda neku istu reč, ali nemojte da vas to obeshrabri, kako bi naučili neku reč potrebno je da je vidimo u kontekstu i njen prevod bar 10 puta da bi je zapamtili. Neće tako biti za sve reči naravno, ali dobro je to znati. 

Što se saveta za blogove tiče, bitno je da čitate nešto što vas interesuje jer će vam tako mnogo lakše biti da prihvatite novi vokabular. Naravno nikad nije na odmet da pročitete i neki koristan blog vezan baš za učenje engleskog. To možete da uradite i kod nas na blogu gde mi redovno objavljujemo korisne teme za učenje jezika.

8 5

5. Prijavite se na besplatne seminare o učenju engleskog jezika

Već smo spomenuli besplatne metarijale koje možete pronaći na internetu. Sada ćemo malo da razgovaramo o besplatnim seminarima, predavanjima i radionicama koje možete pronaći na internetu i to potpuno besplatno. 

Dovoljno je samo da guglate free speaking workshops ili nešto tome slično. Ali ukoliko ne želite da se mučite sa tim mi uvek u ponudi imamo raznovrsne događaje, radionice i seminare. Njih drže naši profesori koji su se obučavali na svetski priznatim kursevima kako bi najbolje preneli svoje znanje vama. Tu uvek bude razno raznih stvari, za svakog po nešto. Prijavite se na naše besplatne email lekcije “Engleski za “netalentovane”, tu ćete dobijati lekcije, ali i mnoge druge informacije i uvek ćete biti u toku sa dešavanjima!

8 6

Bonus tip: Prijavite se na neki besplatni kurs engleskog jezika

I došli smo do poslednjeg dela ovog bloga. Besplatni kurs engleskog je još jedna stvar koju možete pronaći na internetu. Kurseva je mnogo i teško je uvek izabrati onaj koji vama odgovara, ali bitno je da ih dobro istražite. U našoj školi vam nudimo kurs engleskog na svaka dva meseca potpuno besplatno! Zašto da ne probaš kurs, nemaš šta da izgubiš! Nedelju dana dobijaš lekcije i šalješ glasovne poruke i dobijaš korekcije! Taman da isprobaš koliko ti kurs odgovara! 

To sum up

I tako smo prešli sve načine i korake koje morate preuzeti kako bi naučili engleski samostalno. Nemojte da zaboravite da je učenje jezika proces i da se ništa neće desiti preko noći. 

Ukoliko se ipak odlučite da vam je potrebna pomoć pri učenju naša škola je uvek tu za vas.

Srećno!

Tabela sadržaja
Početna 1 1

Imaš pitanje za mene ili učiteljice, ili imaš neku nedoumicu ili komentar? Možda želiš da se pridružiš našem programu i naučiš engleski jezik u prijatnoj atmosferi?

Piši nam i rado ćemo ti pomoći u svemu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *