Koja je razlika između Past Simple i Past Continuous?

Koje su to sve razlike između vremena Past Simple i Past Continuous? Koja je upotreba ovih vremena  u engleskom? Da li ih nekada upotrebljavamo u istoj rečenici? 

Večita muka mnogih naših govornika koji uče engleski jezik je da li se kaže: 

I went ili I was going? 

I did ili I was doing?

I tried ili I was trying?

Eeee pa sve zavisi od toga šta želimo da kažemo! Za početak ću ti reći da je i jedno i drugo pravilno, sve zavisi od konteksta rečenice.  🙂 

Ako već dugo želiš da konačno utvrdiš koja je to razlika između vremena Past Simple i Past Continuous, kada se ova glagolska vremena upotrebljavaju, koje im je građenje i kada se koristi –ing, kada was i were a kada -ED, nepravilni glagoli ili druga kolona, ne moraš više da istražuješ – ovaj članak je bukvalno stvoren za tebe! 

U njega je uloženo znanje prikupljano tokom poslednjih 11 godina držanja časova engleskog jezika, pravljenja materijala i programa za učenje, kao i iskustvo u radu sa preko 2000 učenika. Verujem da će ti pomoći da zaista razumeš Past Simple i Past Continuous i da se konačno rešiš muke pri upotrebi ova dva vremena.

Ne brini. Nezavisno od uzrasta, retko se desi da neko ko nije izvorni govornik odmah razume koja je tačno upotreba glagolskih vremena u engleskom. A skoro niko ne zna odmah ta glagolska vremena da upotrebi, posebno ne pri konverzaciji. Čak ni izvorni govornici kad tek uče jezik to ne znaju. Možemo reći da je to muka broj 1 prilikom učenja engleskog jezika, posebno za učenike naše Coffee Talk škole za konverzaciju na engleskom, a Past Simple i Past Continuous ubedljivo vode trku. 

Pre nego što počnemo sa detaljnim razlikama između ovih vremena u engleskom, hajde prvo da ponovimo neke opšte osnove. Možda ste došli po neko instant rešenje, ali njega biste isto tako i zaboravili – instant. Zato idemo lagano i pre svega detaljno, da ne biste brzo zaboravili ono što ćete danas naučiti. Fokus na ovaj tekst  i da počnemo!

P.S. Evo ti za svaki slučaj i instant rešenje, kako brzo naučiti razliku između Past Continuous i Past Simple. Možda želiš samo da ponoviš ono što već znaš 🙂 A ako ti instant rešenje bude korisno, zamisli tek koliko ćeš naučiti kada pročitaš ceo tekst!

A sada da se vratimo na osnove! Mnogo bolje ćeš razumeti sve ovo ako pročitaš tekst do kraja i uradiš vežbicu koju smo ti pripremili. Nekada ranije dok sam svojim učenicima pričala o glagolskim vremenima imala bih osećaj da gledaju kroz mene i u sebi misle: “O čemu li priča ova Nina, kakvo vreme, pa zar nam nije ostalo još pola sata do kraja časa?” Tako nekako je i bilo, kasnije su i sami priznavali. 🙂 

Onda sam odlučila da promenim taktiku.

Kako bismo bolje razumeli određeno glagolsko vreme, moramo da se vratimo na sam početak. 

Moramo ZAISTA da razumemo da ako nema glagola – nema glagolskog vremena.

Glagol je promenljiva reč u rečenici koja označava radnju, stanje ili zbivanje.

Određena radnja, stanje ili zbivanje može da se dešava u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. 

Kako znamo da li pričamo o prošlosti ili budućnosti?

E, tu nam u pomoć dolazi ta čuvena Gramatika.

Svako glagolsko vreme u stvari potiče od glagola. Svaki glagol ima svoje glagolsko vreme. Ili vremena.  

Ljude pitamo “Kako se zoveš i prezivaš?” a glagolsko vreme pitamo “Kada?”, odnosno na engleskom “When?”.

U srpskom je to dosta jednostavno – perfekat za prošlost, prezent za sadašnjost, futur I i II za budućnost. Engleski jezik je maaalkoo komplikovaniji, ali ako je za utehu, ovo stvarno nije jako teško. Samo treba dobro isprojektovati kuću i izgraditi čvrste temelje.

Vremena u engleskom ću vam prikazati slikovito:

Past Simple

Nemojte odmah da idemo na građenje Past Simple, hajde prvo malo bolje da se upoznamo. Zamislite da nam je ovo kao neki prvi dejt. 🙂 

Šta je Past Simple?

Kao što i samo ime kaže, ovo je prosto prošlo vreme, ili da kažem – jednostavno prošlo vreme koje definiše radnju koja se desila i završila u prošlosti. Prosto jeste definitivno – u potvrdnom obliku se sastoji SAMO od jedne reči. Koliko je jednostavno… Videćemo u nastavku. 😀 

Koja je upotreba Past Simple, odnosno kada koristimo ovo glagolsko vreme?

Ovo je najčešće korišćeno prošlo vreme, može da se upotrebi u nekim raznim situacijama. Pošto smo spomenuli prvi dejt, zamislite ga kao nekog super momka koji lepo priča a još bolje sluša, vredan je i ambiciozan, iskren i emotivan, zna i da popravi mašinu, i da napravi ručak, a usput je i džentlmen i otvara vrata devojci kada ulazi u kafić. 

E, nešto slično tome je Past Simple u gramatičkom svetu.

Koristi se za radnju koja se desila i završila u prošlosti i nema nikakve veze sa sadašnjošću. 

Ivo Andrić was a novelist, poet and short story writer.

Nikola Tesla developed the alternating-current power system that provides electricity for homes and buildings.

Možda mi svi osetimo posledice ovog Teslinog otkrića, ali se samo otkriće desilo u prošlosti i tamo i ostaje.

Kada prepričavamo događaje koji su se desili u prošlosti, ako se radnje dešavaju jedna za drugom, takođe  upotrebljavamo Past Simple.

I woke up at 7. I brushed my teeth, I had some coffee & breakfast and then I went to work. After work I went for a drink with my friend. We talked for hours and then we went to the cinema. We watched a really good movie. When I got back home I had dinner with my family, I finished a report for my meeting the next day, I had a shower and then I went to bed.

Vrlo često znamo i kada se ta radnja dogodila.

When did … ? When was … ? When were … ?

Ivo Anrić won the Nobel Prize in Literature in 1961.

His parents met 20 years ago.

I was there last week.

TIME expressions + Past Simple 

Past Simple koristimo i kada pričamo o navikama ili nekim ponavljanim radnjama u prošlosti, radnjama ili stanjima koji su trajali duže, čak i vekovima. Uopšte ne mora da znači da, zato što je radnja završena, nije trajala ili se ponavljala u prošlosti. Rekli smo da zamislite Past Simple kao nekog super momka. 😉

They lived in Novi Sad for 20 years. Now they live in Belgrade.

When he was a child, he lived in Novi Sad.

When they were children they used to play football.

I didn’t like chicken soup when I was a child.

Građenje Past Simple

Možda do sada već znate da u engleskom imamo pravilne i nepravilne glaloge. Te nepravilne smo učili u školi, verovatno se sećate prve, druge i treće kolone. Mnogi od nas su znali za kolone ali nisu imali pojma šta te kolone u stvari predstavljaju.

Ali, hajde da krenemo od pravilnih glagola, oni su nam možda jednostavniji.

Kod pravilnih glagola Past Simple se gradi tako što na infinitiv dodamo nastavak -D ili -ED (nastavak -D ako se glagol završava na slovo E). I tako je za sva lica. Poprilično lako, zar ne? 🙂

I stayed, I watched, I played, I wanted, I developed, I helped, I studied, I tried (kod ova 2 poslednja imamo mini nepravilnost – Y prelazi u I).

Kod nepravilnih glagola koristimo oblik iz druge, odnosno Past Simple kolone. Evo je lista 20 najčešće korišćenih nepravilnih glagola:

Ono što je zanimljivo kod Past Simple je da je jedan oblik isti za sva lica, i u potvrdnom i u odričnom i u upitnom obliku:

Eto! U sva tri oblika – i u potvrdnom i u odričnom i u upitnom forma je ista za sve. Osiiiim… Naravno…

Glagol TO BE!

Naši učenici koji idu na Coffee Talk se često bune, posebno pri konverzaciji, da li se kaže:

I was went ili I went

Did you be there?” ili Were you there?

Tačno je ovo što je napisano zelenom bojom. 

Glagol TO BE u prošlom vremenu nikada ne ide u kombinaciji sa DID ili DIDN’T. To dobro zapamtite, a više o najčešćim greškama u engleskom možete saznati u našoj poklon e-knjizi Stop blamiranju na engleskom.

Past Continuous

Sada smo se upoznali sa prostim prošlim vremenom, hajde da upoznamo i ovo složeno prošlo vreme. 🙂

Šta je Past Continuous?

Past Continuous je složeno prošlo vreme koje označava radnju koja je trajala u nekom trenutku u prošlosti. Ako razumete Present Continuous u sadašnjosti, lakše ćete razumeti Past Continuous u prošlosti.

U prvoj tabeli gore videli ste da imamo 6 Continuous odnosno trajnih vremena (Future, Future Perfect, Present, Present Perfect, Past, Past Perfect). Koja je fora sa ovim?

Za sva Continuous vremena potrebno nam je sledeće:

 • pomoćni glagol (to be ili to have)
 • nastavak -ing
 • da radnja TRAJE (u određenom momentu u prošlosti,  sadašnjosti ili budućnosti)

I am studying English now.  (Present Continuous)

= trenutno učim engleski,  baš sada dok govorim ovo

I have been studying for 2 hours. (Present Perfect)

= počela sam da učim pre dva sata i još uvek učim,  učim već dva sata 

I was studying when he called me. (Past Continuous) 

= učio sam kada me on nazvao, nazvao me baš dok sam učio

I was telling him that for a while I had been studying the experience that Australia went through. (Past Perfect Continuous)

= pričao sam mu (u prošlosti) da sam neko vreme (u još daljoj prošlosti) proučavao kroz šta je sve Australija prošla 

U svim ovim primerima vidimo da je radnja trajala u nekom trenutku, bilo da je u prošlosti ili u sadašnjosti. To je uloga ovog čuvenog nastavka -ing. Sada kada malo bolje razumemo te trajne radnje, vratićemo se na naš Past Continuous.

Koja je upotreba Past Continuous, odnosno kada koristimo ovo glagolsko vreme?

Past Continuous zamislite kao nekog momka koji nije baš za sve, ali je odličan za neke određene stvari i situacije. Dobar je on momak i to, ali prosto ograničen na druženje u određenim situacijama. Na primer s njim ćete se odlično provesti u izlasku. Međutim, kada poželite da se malo više zbližite, da odete na ručak ili kada ga pitate da vam popravi mašinu, on će reći “Hm, mislim da je najbolje da se zadržimo samo na izlascima”.

E to vam je Past Continuous u gramatici – ne možemo ga upotrebljavati stalno niti u svim situacijama u prošlom vremenu. 

Neke radnje prosto ne mogu da traju. A posebno stanja. Sećate se, gore smo rekli da glagol označava radnju, stanje ili zbivanje. Glagoli stanja, mišljenja, osećanja itd. skoro nikada neće ići u Past Continuous.

Nikada nećemo reći 

It was seeming true. 
I was wanting to do that. 
We were needing help.

Zapamtite: glagoli stanja prosto ne žele u izlazak sa Past ontinuous i to je to. Oni su više za ovog Past Simple super momka:

It seemed true.
I wanted to do that.
We needed help.

Hajde sada da vidimo kada to upotrebljavamo Past Continuous.

Već smo rekli da je osnovna upotreba ovog glagolskog vremena kada objašnjavamo radnju koja je trajala neko vreme ili u nekom određenom trenutku u prošlosti, i završila se u prošlosti.

He was writing a letter all day yesterday.
I was working as a waiter in September.
Last week at this time, I was enjoying the beach. And now I have to go to work…

Koristimo Past Continuous i kada pričamo o radnjama i nekim navikama koje su se ponavljale u prošlosti, uz vremenske izraze kao što su>

 • always
 • all the time
 • constantly
 • continuously and continually
 • forever
 • perpetually
 • the entire time

Her first year of college, she was making spelling mistakes all the time

He was forever trying to impress his crush. 

Koristimo Past Continuous i kada želimo da naglasimo KOLIKO dugo je neka radnja trajala u prošlosti ili možda koliko smo vremena mi proveli radeći to nešto. Ovde idu izrazi kao što su:

 • all morning/afternoon/evening
 • all day/night 
 • all week/month/ year
 • for hours/days/weeks/months/years
 • the whole time

I was trying to complete the final level for hours.

They were training all year for this match. 

She was reading all afternoon and missed the delivery. 

Takođe, ako želimo da naglasimo da su dve radnje trajale istovremeno u prošlosti opet biramo Past Continuous, u ovom slučaju za oba glagola, odnosno obe radnje u rečenici.

I was writing this article while my husband was playing video games.

She was dancing while he was doing housework.

Ono po čemu možda najlakše prepoznajemo Past Continuous je radnja koja je trajala u prošlosti dok je nije prekinula neka druga radnja. Ta radnja koja prekida Past Continuous je uvek Past Simple (dolazi onaj super momak da ukrade devojku od onog momka što voli samo da izlazi).

She was sleeping peacefully until the alarm rang

My parents arrived while I was doing my homework.

I was doing my homework when my parents arrived.

I za kraj, za mene možda jedno od najlakših objašnjenja. Kada želimo da ispričamo nešto, neku priču, anegdotu, avanturu ili prosto bilo koju situaciju koja se desila u prošlosti, kako bi priča bila dobra i zabavna, cilj nam je da sagovornik može da zamisli i vizualizuje tu priču iz prošlosti koju pričamo. 

Želimo da naš sagovornik oseti atmosferu, ambijent, da može da zamisli šta se dešavalo okolo, ko se smejao, ko je posmatrao iz prikrajka, ko je dobacivao, ko se ljutio, šta se videlo u okolini, koji su se zvukovi čuli itd. Sve dok nije došao onaj super momak Past Simple i sve se naglo preokrenulo!

Evo ga primer:

Everyone at the coffee shop was enjoying their coffee. The sun was shining, the birds were singing, all the girls were talking and smiling. Then the hottest man on the planet appeared.

Građenje Past Continuous

was/were + infinitiv + ing

Kada se koristi Past Simple a kada Past Continuous?

Eto vidite, sada kada smo sve ovo prešli, mnogo nam je lakše da shvatimo kada se tačno koristi Past Simple a kada Past Continuous. Nije to tako teško. 🙂 U suštini, ima jedno jednostavno objašnjenje…

Znate ono što u srpskom zovemo svršeni i nesvršeni glagoli? Sećam se, u osnovnoj i srednjoj se puno fora bacalo iz zadnjih klupa. 😀

E pa, svršeni glagoli kao što su:

videla sam, rekao sam, pomislio je, pokušala je, nazvali smo, uradili ste, došla sam, otišli su, obećali ste… 

uvek idu u PAST SIMPLE:

I saw, I said, he thought, she tried, we called, you did, I came, they left, you promised…

Nesvršeni glagoli kao što su:

gledala sam, pričala sam, mislio je, šetao sam, zvali su, tražili smo, pokušavali smo…

često idu u PAST CONTINUOUS:

I was watching, I was talking, he was thinking, I was walking, they were calling, we were looking for, we were trying…

Recimo da je ovo neka osnovna podela.

E sad, mnogi mešaju ova dva vremena i probaću da vam dam što više primera i situacija kako biste jednom za sva vremena naučili koja je razlika između Past Simple i Past Continuous.

Prvi razlog zašto vas ovo zbunjuje je možda što oba vremena možemo da koristimo za iste rečenice:

My dog was sleeping all day.

My dog slept all day.

Gore smo uporedili Past Simple sa onim super momkom i rekli da se koristi češće. Evo ih neke od razlika koje je vredno spomenuti.

Kada u rečenici imamo dve radnje koje su se dešavale u prošlosti (i jedna od njih počinje sa when) vodite računa o ovome:

 • Past Continuous označava radnju koja je počela pre druge radnje i koja je trajala dok je ta druga radnja nije prekinula
 • Past Simple označava radnju koja prekida drugu radnju, samim tim znamo da se dešava nakon ove prve radnje

U prvom primeru ona je čitala knjigu, i kada je njen muž došao kući verovatno je ustala da mu se javi, da ga pozdravi, zagrli itd. Verovatno je prestala da čita tu knjigu. Opet – ovde Past Simple označava kratku radnju koja prekida radnju koja je trajala do tog trenutka u prošlosti (Past Continuous).

U drugom primeru dve radnje su se dešavale istovremeno, ona je čitala knjigu dok je on gledao TV.

U ovom primeru imamo Past Continuous koji služi da opiše atmosferu PRE nego što je ODJEDNOM počela da pada kiša.

Sada ćemo videti nekoliko primera rečenica koje vas možda zbunjuju – rečenice u kojima je gramatički pravilna upotreba oba vremena, ali se kontekst i te kako menja.

When the whistle blew, I was running.

Šta se ovde desilo?

Pa, taj što trči je već uveliko trčao kad je čuo zviždaljku.

When the whistle blew, I ran.

A ovde?

Eee ovde je taj što trči poštovao pravila i počeo da trči tek nakon što je čuo zviždaljku.

Vidite kolika je razlika u značenju i koliko je ovo nešto više od čiste gramatike. Kada pravilno upotrebljavamo vremena, u mogućnosti smo da tačno prenesemo poruku i da sagovornik 100% razume šta smo želeli da kažemo. Nemojte pogrešno da me shvatite, u učenju jezika greške su sasvim okej i neizbežne, ali vi ste ovde da engleski jezik usavršite i da te greške sprečite. 🙂

Hajde da vidimo sledeći primer.

At noon I was eating a sandwich.

Ovde znamo da je naš drugar počeo da jede sendvič pre 12 i da je u 12 još uvek jeo taj sendvič. 

A ovde?

At noon I ate a sandwich.

U ovoj rečenici vidimo da je drugar u 12 pojeo sendvič.

Za kraj ćemo još jednom da pogledamo tabelu Past Simple ili Past Continuous sa početka za instant rešenje:

Sada tabela ima malo više smisla, zar ne? 🙂

Na ovo predavanje se možete vraćati kad god poželite da se podsetite vremena Past Simple i Past Continuous, njihove upotrebe i međusobnih razlika. 

U nastavku se nalaze neke vežbice da utvrdite znanje. Rešenja će vam stići na mejl sa nekim dodatnim objašnjenjima.

 1. While he __________ (read) a book, she _________ (watch) TV.
 2. We _________ video games when I _________  (hear) something.
 3. I _________ (walk) in the park when my husband _________  (call) me.
 4. They _________  (wake up) late yesterday.
 5. When I (call) him it _________  (rain).
 6. Yesterday I _________  (go) to the library, next I _________  (have) a swim, later I  _________ (meet) Julie for coffee.
 7. When I _________  (walk) into the room, everyone _________ (work).
 8. When her train _________  (get) to the station, we  _________ (wait) on the platform.
 9. Why _________ (stand) on a chair when I _________ (come) into the room?
 10. At 7pm yesterday, we _________ (listen) to music.

Ukoliko te i dalje muči engleski, želiš da sve što znaš upotrebiš u govoru, da savladaš konverzaciju i sve redom u engleskom, pogledaj ponudu naših kurseva kao i besplatne SPEAKING radionice. Želimo ti prelep dan!

Tabela sadržaja
Početna 1 1

Imaš pitanje za mene ili učiteljice, ili imaš neku nedoumicu ili komentar? Možda želiš da se pridružiš našem programu i naučiš engleski jezik u prijatnoj atmosferi?

Piši nam i rado ćemo ti pomoći u svemu!

4 Responses

 1. Dobar dan da li mozete da mi kazete sta ce ici ovde They ______ (chat) while their sister _____ (do) homework.
  Hvala u napred puno biću zahvalna odgovoru.

  1. Dobar dan!
   Odlično pitanje, s obzirom na to da su u pitanju dve istovremene radnje najprirodnije bi bilo reći ovako:

   They chatted while their sister was doing homework.

   Pozdrav! 😊

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *