Kako razlikovati Present Simple i Present Continuous?

Uvod

Koliko vam se puta desilo da pomislite: “Ufff, koliko vremena engleski jezik ima… Nikad neću naučiti razlike između njih…”? Da usred razgovora počnete da zamuckujete jer niste sigurni koje vreme da iskoristite?

Dva vremena koja se najčešće koriste u svakodnevnom razgovoru jesu Present Simple i Present Continuous. Ali tu leže i najčešće muke naših govornika engleskog jezika.

Kako i kada koristimo Present Simple a kada i kako Present Continuous?

Da li se kaže:

I go ili I am going?

I talk ili I am talking?

I did ili I am doing?

Sve zavisi od toga šta želimo da kažemo!

Ovaj članak će ti pomoći da napokon uvidiš razliku između vremena Present Simple i Present Continuous, kada koristimo ova vremena i kako ih gradimo i kako koristimo pomoćne glagole zajedno sa ovim vremenima. Da ne dužimo dalje… Hajde da se odmah bacimo na posao!

Sasvim je normalno da neko ko nije izvorni govornik ne razume odmah razliku između vremena u engleskom jeziku i ne zna kako da ih upotrebi, a posebno ne pri konverzaciji. Čak i izvorni govornici muku muče sa vremenima kada tek uče jezik. A kako se ova dva vremena najčešće koriste možemo da zaključimo da su i najčešći problem učenicima prilikom učenja engleskog jezika.

Instant rešenje

111

Glagolska vremena

Za razliku od srpskog jezika u kome sa lakoćom možemo da odredimo da li se govori o sadašnjosti, prošlosti ili budućnosti, u engleskom jeziku je to malo drugačije.

U jeziku glagolska vremena su nastala od glagola. Zbog toga nam je bitno da što bolje razumemo gramatiku kako bismo znali o kom vremenu govorimo i kada koje vreme koristimo.

Glagolska vremena u engleskom jeziku prikazaćemo slikovito:

112

Present Simple

Pre nego krenemo na građenje ovog vremena prvo ćemo malo bolje da se upoznamo sa njim. Pre nego krenemo da ga koristimo red bi bio da prvo vidimo kako i za šta ga koristimo.

Šta je Present Simple

Pre nego počnemo sa objašnjavanjem gramatike prvo nam je bitno da znamo šta je uopšte to Present Simple.

Present Simple je poput onog supermarketa u koji idete svake nedelje kako biste obavili veću kupovinu. Prešlo vam je u naviku da idete tamo I sada to radite učestalo. Tačno znate šta ćete tamo kupiti i zbog čega ste došli. 

Present Simple je kako i samo ime kaže, prosto sadašnje vreme. Ovo je najjednostavniji oblik sadašnjeg vremena. Koristimo ga kako bismo definisali radnju koja se učestalo dešava ili naveli neke činjenice. Samim tim što je ovo prosto vreme – ono se sastoji samo od jedne reči u svom potvrdnom obliku. A koliko je jednostavno i kada ga koristimo saznaćemo u nastavku.

Kada ga koristimo/Signal words

Present Simple je zvezda engleske gramatike. Ovo je prvo vreme sa kojim se učenici engleskog jezika, bilo da su izvorni govornici ili ne, susreću.

Present Simple se najčešće koristi kada govorimo o nekim činjenicama ili radnjama koje se ponavljaju u sadašnjosti, odnosno nekim navikama.

I have a sister.

I go to work every day.

I drive my bike every weekend.

Imati sestru je jedna činjenica o nama, dok je naš svakodnevni odlazak na posao radnja koja se učestalo ponavlja kao I vožnja bicikla koja je navika koju ponavljamo svakog vikenda.

Često ovo vreme koristimo kada želimo da opišemo nekoga, njegove karakteristike ili fizički izgled.

Tim is tall.

You have blue eyes.

Jenny is a nice person.

Present simple koristimo i kako bismo govorili o nekim opštim činjenicama odnosno večitim istinama.

The sky is blue.

Oil floats on water.

Cheetah runs fast. 

Kako bismo lakše prepoznali ovo vreme obratićemo pažnju na neke od reči odnosno predloga koji se najčešće pojavljuju uz glagole u Present Simple vremenu. Ove predloge nazivamo signal words. Kada je u pitanju Present Simple najčešće koristimo time expressions, odnosno predloge koji se odnose na vreme.

113

Kako gradimo Present Simple

Kada govorimo o građenju Present Simple vremena ovo je jedno od najjednostavnijih vremena u engleskom jeziku. U svom potvrdnom obliku ovo vreme koristi glagol u infinitivu.

Subjekat + infinitiv

I drink tea every night.

We watch the news every morning.

Jedina promena sa kojom se susrećemo kod građenja potvrdnog oblika Present Simple vremena se dešava u trećem licu jednine. Tada glagolu dodajemo nastavak -s ili -es na kraju. Nastavak -es dodajemo na glagole koji se završavaju sa -o -sh -tch -x -ss

He/She/ It + infinitive + nastavak -s ili -es

She drinks tea every night.

He plays tennis every weekend.

U ovoj situaciji može da nam se pojavi i jedna nepravilnost. Kada se glagoli završavaju na y na njih dodajemo nastavak -es dok y prelazi u slovo i.

I study every day.

She studies every day.

U suštini, Present Simple je Vaš omiljeni supermarket, već proveren i sa odličnim cenama. Sa zadovoljstvom mu se vraćate i redovno ga posećujete i zbog toga je on Vaš prvi izbor.

Present simple - oblici

114

Present Continuous

Pošto smo naučili šta je prosto sadašnje vreme, sada ćemo se pozabaviti malo složenijim oblikom sadašnjeg vremena.

Šta je Present Continuous

Za razliku od Present Simple vremena i supermarketa u koji idete svake nedelje, Present Continuous je poput male radnje u Vašem kraju u koju idete isključivo kada vam nešto kod kuće nedostaje. Brzinska i trenutna kupovina za razliku od nedeljne kupovine u velikom supermarketu. Jede vam se nešto slatko a nemate ništa kod kuće? Present Continuous je Vaš čovek, brzinski skoknete do radnje i u trenu imate nešto slatko. 

Present Continuous ili složeno sadašnje vreme je takođe jedno od vremena koja veoma često čujemo u engleskom jeziku. Ovo vreme označava radnju koja se događa u trenutku govora.

Kako gradimo Present Continuous

Kako bismo najlakše razumeli Present Continuous, a kasnije I ostala Continuous vremena (kojih ima 6 i možete ih videli u tabeli), počećemo od toga kako se ovo vreme gradi i šta nam je potrebno za to.

Tri osnovne stvari potrebne za građenje bilo kog Continuous vremena su:

 • pomoćni glagol (to be ili to have)
 • nastavak -ing
 • da radnja TRAJE (u određenom momentu u prošlosti,  sadašnjosti ili budućnosti)

Što se tiče samog Present Continuous vremena ovde su nam potrebne sledeće stavke:

 •   pomoćni glagol to be u odgovarajućem obliku.
 •   Glagol + nastavak –ing

·   I radnja koja se dešava u trenutku govora.

115

Glagol to be

Ako ste se zapitali šta to znači pomoćni glagol to be u odgovarajućem obliku bez brige, I to ćemo objasniti. Glagol to be jedan od onih nepravilnih glagola koji se spominju u engleskom jeziku I za koje ste verovatno čuli. Šta to znači kada je glagol nepravilan?

Glagol je nepravilan kada odstupa od nekih pravila u gramatici. U slučaju glagola to be to se odnosi na njegov oblik.

U sadašnjem vremenu glagol to be ima tri različita oblika koja koristimo sa odgovarajućim licima i to ćemo najbolje prikazati u tabeli:

116

Sada pošto znamo koje oblike glagola to be koristimo i kada vreme je da vidimo neke primere za Present continuous:

 • He is listening to some music.
 • We are having dinner.
 • They are singing perfectly.

Kada koristimo ovo glagolsko vreme

Present Continuous se najčešće koristi kada govorimo o radnji koja se događa u trenutku govora. To je jedna od glavnih upotreba ovog vremena. Kako bismo najbolje znali kada da iskoristimo ovo vreme od pomoći nam mogu biti signal words koje smo spominjali kod prostog sadašnjeg vremena.

Neke od najčešćih signal words koje koristimo uz Present Continuous su:

 •   At the moment
 •   Right now
 •   Now
 •   This week/month/year

 

Još jedna od upotreba ovog vremena je kada govorimo o nekoj planiranoj radnji u budućnosti.

 •   I am seeing her tomorrow.
 •   She is leaving tonight.

 

Obe ove radnje će se desiti u budućnosti (tomorrow- sutra, this evening- večeras) ali zbog toga što su već isplanirane možemo da koristimo složeno sadašnje vreme.

I poslednja upotreba ovog vremena koju ćemo ovde spomenuti biće kada govorimo o nekim privremenim radnjama, odnosno o radnjama koje se trenutno dešavaju ali su privremenog karaktera.

 •   I am staying with my sister these days.
 •   She is living with her aunt these days.

 

Ono što nam pokazuje da su ove radnje privremene jeste signal word these days, odnosno ovih dana.

Present Continuous možda nije uvek Vaš prvi izbor ali je blizu, tu u kraju i kada je hitno uvek može da posluži za te brzinske kupovine. Brzo, trenutno ali efikasno. 

Sada kada znamo kako se koriste i grade Present Simple i Present Continuous, vreme je da ih uporedimo i naučimo kada koristimo koje vreme.

Kada koristimo Present Continuous a kada Present Simple

Ono što nam je ovde najbitnije da znamo jeste šta želimo da kažemo. Na osnovu toga šta želimo da kažemo koristićemo odgovarajuće vreme. Zato smo prvo morali da naučimo kada se koje vreme koristi i zato sada znamo da ako kažemo:

I eat breakfast at 7 o’clock. – znamo da je ovo neka radnja koja se ponavlja, odnosno neka navika i znamo da ćemo zato koristiti Present Simple, odnosno prosto sadašnje vreme.

I am having lunch right now. – znamo da je ovo radnja koja se događa u trenutku govora i zato znamo da je ovde odgovarajuce vreme koje koristimo Present Continuous, odnosno složeno sadašnje vreme.

Ili se jednostavno možemo prisetiti našeg supermarketa i lokalne radnje, naše velike nedeljne kupovine koju redovno obavljamo ili našeg trenutnog odlaska u lokalnu radnju po nešto što smo zaboravili da nam fali. Sve u svemu, i jedno i drugo vreme imaju svoju svrhu i svoju upotrebu, samo je bitno da znamo da li idemo u nedeljnu kupovinu ili da brzinski kupimo nešto slatko do radnje.

Vežba

Nadam se da vam je ovo predavanje bilo od koristi, uvek se možete vratiti ponovo da pogledate nešto ukoliko zaboravite ili vam treba dodatno objašnjenje.

A evo i kratke vežbe kako bi utvrdili to što ste naučili!

 1. She _____ (go) to the store right now.
 2. My mom ____(make) dinner every day.
 3. We ____ (play) tennis every week, but now we ____ (play)football.
 4. Mark ___ (run) 5km every day.
 5. My mom ___ (visit) her sister at the moment.
 6. Mary and Jon ___ (swim) in the lake right now.
 7. Anna ___ (live) in Paris, but she is ___ (live) with her parents in London these days.
 8. Thomas ___ (spend) summer holidays with his grandma in Cairo every year.
 9. For Christmas, my dad ___ (gift) us all the same presents.
 10. I ____ (leave) for Madrid tomorrow morning. 

Ukoliko se osećate kao da još uvek imate muka sa engleskim i razumevanjem vremena dođite na naše besplatne speaking radionice! Tamo ćete moći u razgovoru da primenite i uočite razlike između vremena a takođe ćete provežbati i speaking. 

Želimo ti lep dan! 

Teacher Anja & Coffee Talk

Tabela sadržaja
Početna 1 1

Imaš pitanje za mene ili učiteljice, ili imaš neku nedoumicu ili komentar? Možda želiš da se pridružiš našem programu i naučiš engleski jezik u prijatnoj atmosferi?

Piši nam i rado ćemo ti pomoći u svemu!

5 Responses

 1. 1. Is going
  2. Makes
  3. Play, are playing
  4. Runs
  5. Is visiting
  6. Are swimming
  7. Lives, is living
  8. Spends
  9.Gifts
  10. I’m leaving

 2. Lepo i slikovito objasnjeno.
  Jednostavno za shvatanje.
  Pregledne tabele sa vremenima.
  Sa moje strane sve pohvale!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *